• header2

De 5 beste tv-koks

Zaterdag 18 februari 2012 | Geschatte leestijd: 2 minuten

Deze week is er een nieuw boek uitgekomen van de bekende tv-kok Jamie Oliver. Maar, hij is zeker niet de enige kok die bekend is geworden dankzij een televisieprogramma. Uitgelicht! kent er nog een aantal die jij misschien niet kent, maar zeker het bekijken waard zijn.

 • #5

  Swedish Chef

  The Muppets

  Dankzij de film The Muppets, die momenteel in de bioscoop draait, kwamen we erachter dat de Swedish Chef eigenlijk niet mag ontbreken in deze top 5. Hij is zeker niet de beste tv-kok, maar wel één van de grappigste. En dat is ook een reden om voor de televisie te gaan zitten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Gordon Ramsay heeft de Swedish Chef geen scheldwoorden nodig. Sterker nog, 95% van wat hij zegt is totaal onverstaanbaar en een parodie op de Zweedse taal. Maar dat maakt veel mensen, waaronder wij van Uitgelicht!, niet uit. Het blijft namelijk geniaal hoe hij er iedere keer weer een zooitje van maakt in de keuken. Bork, Bork, Bork!
 • #4

  Two Fat Ladies

  Two Fat Ladies

  Clarissa Dickson Wright and Jennifer Paterson zijn de Two Fat Ladies. Dat klinkt een beetje naar, maar de twee voluptueuze dames hebben er nooit moeite mee gehad dat ze misschien wat zwaarder zijn dan anderen. Ze eten, drinken en roken veel en graag. En dan blijf je niet slank. Het kookprogramma wat de 2 hadden van 1996 tot 1999 was mede hierdoor ontzettend populair. De dames gebruiken stevige ingrediënten met veel smaak en schuwen geen enkele calorie. Ze maken daarbij ook nog eens ontzettend grappige televisie dankzij hun typische Engelse humor. Die humor is ook verwerkt in een aantal boeken (moeilijk verkrijgbaar), maar je geniet er nog meer van wanneer je de 2 echt in actie ziet.
 • #3

  Alton Brown

  Good Eats 2

  We gaan er voor het gemak maar even vanuit dat je geen idee hebt wie Alton Brown is. Dat is niet zo vreemd aangezien hij nooit op de Nederlandse televisie te zien is geweest. Alton Brown is zowel als kok als persoon eigenlijk niet zo heel bijzonder. En zijn televisieprogramma ook niet. En dat is meteen ook de kracht van deze tv-kok. Hij brengt het allemaal heel normaal, zonder opsmuk en moeilijke woorden. Hierdoor is het programma wat hij maakte (Just Eat) ontzettend laagdrempelig. Als je daar nog een gezonde portie enthousiasme overheen strooit heb je een prachtconcept wat aanslaat bij jong en oud. Daarom staat Alton Brown bij ons op de 3e positie. Echt een aanrader voor mensen die van kookprogramma’s houden.
 • #2

  Heston Blumenthal

  Op zoek naar de perfectie

  Heston Blumenthal is eigenlijk een jonge versie van Ferran Adrià (chef van het beroemde El Bulli restaurant in Spanje). Adrià was één van de eerste die begon met het experimenteren (moleculaire gastronomie) in de keuken en Blumenthal tilt dit eigenhandig naar een hoger niveau. Omdat dat wat hij doet zo enorm interessant is, worden veel van zijn succesvolle experimenten vastgelegd met de camera. Ook brengt Blumenthal eens in de zoveel tijd een kookboek uit met daarin de meest fantastische gerechten. Ze zijn niet eenvoudig om te maken maar wat deze man op een bord weet te toveren gaat onze verbeelding ver te boven.
 • #1

  Anthony Bourdain

  Keukenconfessies

  Oké, oké! Jullie hebben gelijk. Anthony Bourdain is niet echt een tv-kok. Niet als je hem vergelijkt met de rest van deze lijst. Zij koken wél zelf waar Bourdain dat bijna nooit doet. Maar we konden op de één of andere manier niet om hem heen. Zelf kookt hij in zijn programma’s niet zo vaak, maar Bourdain heeft zeker wel zijn sporen verdiend in de keuken. In zijn programma No Reservations, wat wordt uitgezonden op Discovery Channel, reist Bourdain de hele wereld over en eet en drinkt hij er op los. Al die ervaringen inclusief zijn ongezouten mening worden vervolgens in een 50 minuten lang tv-programma gestopt. En dat kijkt zo fijn weg dat we hem wel op 1 móesten zetten. Oh, en zijn boek Keukenconfessies is een must voor iedere amateur kok.

Reageer hier en praat mee!

Sub navigatie:
Om je beter van dienst te zijn maakt het weblog van bol.com gebruik van cookies.